Laihduttamisesta on paljon tietoa netissä ja vielä enemmän "tietoa". Mutta ihan vakavasti otettavistakaan tiedoista ei aina saa yhtenäistä kuvaa. Ehkäpä syytä voi hakea näinkin pohtimalla:

Voidaan pohtia a) miten laihduttaa itsensä tai b) miten keskitysleirin vartijana laihduttaa vangit. B-kohta on selvästi helpompi -- ainakin jos voi ampua malliksi pari vankia pelottaakseen loput tosissaan yrittämään -- sillä se on vain fysiologiaa. Silloin kalori on aika tarkkaan kalori, ja kaikki urheilulajit voidaan kategorisoida yksiulotteiselle janalle kalorinkulutuksen suhteen.

Me täällä reaalitodellisuudessa elämme a-kohtaa. Silloin laihduttaminen onkin psykologiaa. Sata kierrosta talon ympäri vie varmasti yhtä paljon kaloreita kuin kierros Iidesjärven ympäri. Mutta järven kiertämistä jaksaa tehdä enemmän.

Jos tätä lukisi joku lääkäri, ehkä tämä karrikointi auttaisi selittämään asiat paremmin. Esimerkiksi "rasvanpolttosyke" on varmasti huuhaata, pienelläkin sykkeellä laihtuu jos liikkuu kauemmin. Mutta toisaalta aikaa ei ole rajatta, ja jos kävelylenkin pitäisi viedä kaksi tuntia, aikaa siihen ei ehkä löydy. Tässä mielessä jokin sykealue voi olla toista parempi, sillä kun voi selvitä tunnin lenkillä.