Monessa lehdessä on ollut juttua kuntoilijoiden doping-aineiden käytöstä.

Kilpaileminen sinänsä on nollasummapeliä. Jos luokan nopein saa kaksi karkkia ja toiseksi nopein yhden karkin, luokka kokonaisuudessaan saa kolme karkkia riippumatta oppilaiden kunnosta. Tästäkään syystä en jaksa kiinnostua siitä, kuka jotain keppiä pisimmälle heittää, varsinkin kun eroa toiseksi tulleeseen on joku hassu sentti. Eri asia voi olla, jos olen itse yksi heittäjistä, mutta ei minulla kilpailuvietti pitkälle riitä.

Kilpailulla on tietysti mahdollinen aito hyötynsä. Jos oppilaiden enemmistö saadaan parempaan kuntoon juoksukilpailulla, kansanterveys paranee. Se ei ole nollasummapeliä.

(Sivumennen sanoen toivoisin tälle näkökulmalle enemmän painoa. Esimerkiksi formula 1 -kisojen sijaan voisi olla kisoja, joissa polttoaineen määrä olisi rajoitettu melko pieneksi, ja kilpailu tuottaisi ehkä paremmin arkipäivää parantavia keksintöjä.)

Noh, doping-aineet tietysti vääristävät kilpailua. Ne ovat jonkin määritelmän mukaan "epäluonnollisia" ja siksi väistämättä väärin, pisimmälle keppiä heittääkin parhaan sijasta se jolla on paras lääkäri. Todellisuudessa "luonnollinen" on sana, jonka kuullessaan pitäisi aina poistua paikalta, koska järkevä keskustelu on silloin loppunut. Mitä luonnollista on alppimajassa, ravinnon täsmällisessä annostelussa, lisäravinteissa, tietokoneella tehtävissä videoanalyyseissä suorituksista jne?

Mutta kilpailemisen lisäksi kunnolla ja lihasvoimalla on ihan oikeaa käyttöä. Minulla se voisi laskea verensokeria ja parantaa terveyttä, esimerkiksi palomiehen tapauksessa jopa välittömästi pelastaa ihmishenkiä. (Metsurit ja vastaavat tietysti saavat voimansa työn mukana; kuntosalia tarvitsee vain sellainen, jolla työ joskus voi olla paljon raskaampaa kuin yleensä.)

Doping-aineet ovat vaarallisia, joskaan ei liene kunnollista julkista tutkimusta miten vaarallisia. Eikä kai paljon mitään muutakaan julkista tutkimusta.

Voisiko tilanne muuttua? Olisiko mahdollista jollain tavalla hyödyntää kilpailuviettiä ja saada lääketeollisuus kehittämään turvallisia tapoja saada lihaksia helpommalla? En näe tähän helppoa tapaa, näkeekö joku lukijoista?