Olen lievästi kiinnostuneena seurannut rasvasta käytyä keskustelua. Se tiivistyy tavallisen kuolevaisen korviin lähinnä kysymykseen "Onko voi myrkkyä?".

Elämä on päättyvä jana. Jos ei mitään syö, on sen päätepiste varmasti varsin pian. Kyse on siis valinnoista laajemmin eikä vain siitä, syökö voita vai ei. Eivätkä kaikki valinnat ole pelkkää fysiologiaa. Porkkana ja pihvi lihottavat yhdessä hieman enemmän kuin pelkkä pihvi, mutta käytännössä porkkanan jälkeen sitä pihviä menee vähemmän.

Tavallisena kuolevaisena on parasta tyytyä tämänhetkiseen tieteenalan valtavirtaan. On varmaa ettei tässäkään ole vielä kaikkea loppuun tutkittu ja lopullista totuutta löydetty. Ja voihan olla, että joku pellepeloton on keksinyt tosiaan paremman ruokavalion kuin tutkijoiden enemmistö. Mutta todennäköisemmin he vain ovat pellepelottomia. Ja erilaisia ihmeruokavalioitahan on esitetty ainakin yli sadan vuoden ajan, ja liki joka alalla on omat poikkeuksensa.

Se valtavirta ei käsittääkseni ole kovin monimutkainen selittää:

- Kalorien määrä on ratkaisevin tekijä. Jos niitä saa liikaa, lihoo. Ihan sama tuleeko sokerista, puurosta vai pihvistä. Lihominen on epäterveellistä. Tärkeintä on kuluttaa se mitä syö.

- Transrasvat ovat vaarallisia. Toisaalta niitä ei suomalaisissa margariineissä ole.

- Kovan rasvan vaarallisuutta on pidetty selvänä asiana. Tätä on kyseenalaistettu, ja ehkä kenties mahdollisesti kova rasva onkin vähemmän vaarallista kuin luultu. Mutta ei kai kukaan tosissaan väitäkään, että kova rasva olisi parempaa? Näin ollen laitan leipäni päälle ainakin toistaiseksi Beceliä.

- Omega-3:n ja Omega-6:n suhteesta ym. on esitetty jotain, mutta mitään selviä suosituksia en ole nähnyt.

- Nopea hiilihydraatti mahdollisesti on epäterveellistä sinänsä. Joka tapauksessa sitä saa ruuista, jotka muutenkaan eivät ole terveysruokaa. Välttäminen menee siinä samalla, kun muutenkin pitää esimerkiksi kalorit kurissa.